Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Budapesti Állatkert képes leírás - Állatkert.tlap.hu
részletek »

Budapesti Állatkert - Állatkert.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: allatkert.tlap.hu » Budapesti Állatkert
Keresés
Találatok száma - 10 db
A hegy gyomrában - az állatkerti Nagyszikla új belső terei

A hegy gyomrában - az állatkerti Nagyszikla új belső terei

A Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt száz évben kétszer változott hatalmasat: először 1907-12 között, amikor a teljesen elavult Állatkertet alapjaiban átépítették, másodszor 1996-2008 között, amikor közel 90 év használat után szinte teljesen felújították, korszerűsítették, a modern állatkertészeti elvárásoknak feleltették meg. A rekonstrukciós munkák második ütemében, 2006 és 2008 között a Nagyszikla és környezete is felújításra került, palástján minden állattartó helyet korszerűsítettek, és újak létesültek, köztük a kert legnagyobb kifutója, a Szavanna.

Állatkert

Állatkert

Az 1866-ban alapított Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégebbi állatkertje. A patinás környezetben több mint 700 állatfaj képviseli a trópusok, a mérsékelt öv és a hideg égöv élővilágát. A gondozott parkban 2000 növényfaj, közöttük számtalan tarka virág, Bonsaikiállítás és egyedi sziklakertek hívogatják a közönséget.Egzotikus látványosság a valódi trópusi hangulatot árasztó Pálmaház, valamint a korallszirtek színpompás világát idéző tengeri akvárium. A Nyáresti koncertek helyszínéül szolgáló Tóparti sétány mentén új Krokodilház épült, amely a krokodilok mellett, óriáskígyóknak, kaméleonoknak, valamint különleges rovarfajoknak is otthont ad.

Budapesti állatkert - amerikai film

Budapesti állatkert - amerikai film

Dani, a fiatal állatápoló jóformán az egész életét a budapesti állatkertben töltötte. Ott nőtt fel, s mivel az állatokkal sokkal jobban szót ért, mint az emberekkel, azóta sem igen tette ki a lábát onnan. Dr. Grünbaum, az állatkert vezetője szinte a gyermekének tekinti. Amikor azonban Éva, aki mindenáron meg akar szökni az embertelenül rideg árvaleány-neveldéből, éppen az állatkertet választja akciója színteréül, minden megváltozik. Dani segít Évának elrejtőzni a medvebarlangban, de hajtóvadászat indul ellenük...

Fővárosi Állat- és Növénykert

Fővárosi Állat- és Növénykert

A Budapesti Állatkert az elmúlt 15 évben jelentős megújuláson ment keresztül. Legnagyobb munkálataink utolsó fázisa idén tavasszal fejeződik be. Tisztában vagyunk vele, hogy ezek a munkálatok kellemetlenségeket okoznak Önöknek a látogatás során. Megköszönve eddigi támogatásukat és szeretetüket, úgy döntöttünk, hogy március 15-től, az ünnepi hétvégétől kezdve mindaddig, amíg a felújítási munkák nagy része le nem zárul, 15% kedvezményt adunk a teljes árú alapjegyek árából.

Fővárosi Állat- és Növénykert a Wikin

Fővárosi Állat- és Növénykert a Wikin

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Budapest XIV. kerületében, a Városligetben, az Állatkerti körút 6-12. szám alatt található, területe 1986 óta természetvédelmi terület.

Jegesmedve

Jegesmedve

Új jegesmedve érkezett a budapesti állatkertbe. Tanya, a 21 éves nőstény Bécsből érkezett, játékos, hófehér jegesmaci, korábban több európai állatkertben is járt. A hím, Vitus társa lesz és pár év múlva bocsaik születhetnek. Utoljára 21 éve született jegesmedve Magyarországon.

Műemléki állatházak

Műemléki állatházak

Az Állatkert építéstörténetének több korszaka is volt az elmúlt csaknem másfél évszázad során. Az első, 1866-os megnyitásra elkészült épületeket a kor két neves építésze, Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik tervezték. Akadt közöttük piramist utánzó gúla, amely a tevék szálláshelye volt, vasröpde, amelyben az orvmadarak', vagyis a ragadozó madarak kaptak helyet, pompás fácános és látványos majomház is. Ezeket az épületeket azonban ma már hiába keressük, mert nagy részüket az idők során lebontották, vagy pedig a háborúban pusztultak el. Így az eredeti, 1866-os épületek közül ma már csak egyetlen egy lelhető fel Állatkertünkben. A Bagolyvár központi, várromot utánzó részéről van szó, amelyet ugyan 1912-ben áthelyeztek és kissé át is építettek, az 1980-as években pedig új épületszárnyakkal bővítettek ki, de legtöbb része lényegében még ma is úgy néz ki, ahogy a kert megnyitása idején. Egykor baglyok és varjak, valamit farkasok és sakálok lakhelye volt, és még ma is akad benne egy a régi időkből megmaradt ketrec, amelyet meghagytunk állattartási műemlékként'.

Tropicarium - Állatkert

Tropicarium - Állatkert

Az állatkert céljai napjainkban: - 1. Azoknak az állatoknak biztosít lakóhelyet, melyeknek a természetes élőhelyük megváltozott, sérült (ezt a változást, sérülést sajnos általában az emberek okozzák). - 2. Azoknak az állatoknak a szaporítása, melyekből kevés van a természetben, és az állatkertekben született utódok természetbe való visszaszoktatása. - 3. Tanulmányozás: az állatok megfigyelése az állatkertekben, bár sokan gondolják azt, hogy az állatkertbe zárt állatok teljesen másképp viselkednek, mint a természetben élők, ebben van is némi igazság; viszont képzeljétek el, hogyan tudnánk meg bármit is azokról az állatokról, melyek a természetben annyira elbújnak, hogy sohasem találkozunk velük? Másrészt nagyon sok ismeretet szerezhetünk az állatkertben született, természetbe visszaszoktatott állatok megfigyelése révén is. - 4. Oktatás: nagyon sok ember sohasem találkozna olyan állatokkal, melyek nem ott élnek, ahol ő. Az állatkertekben lehetőség van ezek megismerésére. Az állatokról szóló információk segítségével pedig megismerik és megszerethetik azokat az élőlényeket, amelyektől eddig féltek vagy undorodtak.

Zoo Budapest

Zoo Budapest

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyike a világ legrégebbi állatkertjeinek: 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit. Egy magyarországi állatkert alapításának gondolata már a reformkorban, az 1830-as, 1840-es években felvetődött. Hosszabb szünet után 1859-ben került szóba ismét a létesítendő állatkert ügye. Az alapítási eszme úttörői közül Xántus János zoológus, etnográfus és utazó, Szabó József geológus professzor, Kubinyi Ágoston, a Magyar Nemzeti Múzeum akkori igazgatója és Gerenday József, a Füvészkert igazgatója voltak a leginkább tevékenyek.

Hirdetés
Zsiráfborjú született Budapesten

Zsiráfborjú született Budapesten

Zsiráfborjú született a budapesti állatkertben vasárnap reggel, közölte Hanga Zoltán szóvivő. Az újszülött hím és százhetven centiméter magas, várhatóan a látogatók nevezhetik el. A kiszsiráf vasárnap reggel hét után jött a világra. Az első napon a gondozókon kívül még nem sokan látták, mivel ilyenkor az újszülöttnek és az anyaállatnak is teljes nyugalomra van szüksége. Délelőtt tíz órára azonban lábra állt és szopott is, így kiderült, hogy nem lesz szükség semmilyen mesterséges beavatkozásra. Az állatkerti szakemberek erre számítottak is, mivel Santana, a tizenhat éves anya az utódgondozás terén tapasztaltnak számít.

Tuti menü